Viitoarea vedetă cehă la schi freestyle Vojta Ševeček

Jocurile olimpice de iarnă din Phenian se apropie. Nu vrem să plecăm în Coreea, dar vă invităm în vizită la Vítkovice în munții Krkonos, la viitorea vedetă de schi în stil slopestyle și Big Aire. În stațiunea de schi Aldrov, ne-am întâlnit cu Vojta Ševečk, un tânăr de 17 ani, care reușește să facă trucuri de schi, astfel încât ar putea deja să reprezinte la jocurile olimpice freeskiingul ceh.

La prima vedere, cu siguranță nu ați spune, că acest băiat modest din Pardubice, poate sări fără a clipi din ochi Double Cork 1260 mute (pentru noi, cei care nu stim, acestea sunt trei sărituri și jumatate în diagonală :-)). El doar zâmbește își pune schiurile, reglează legăturile și pleacă la cea mai apropiată balustradă...

În ciuda faptului că este capabil să facă ceea, ce profesioniștii  X-Games ajung să facă după ani de antrenament, Vojta rămâne el însuși. Nu joacă roluri. Pur și simplu face ceea ce îi place și se bucură de fiecare clipă.

De la vizionarea video-urilor despre schi la stațiunile din Alpi

 

Privind la înălțimea podurilor și balustradele din metal, pe majoritatea dintre noi îi apucă panica. Când îl întrebi pe Vojta cum face aceste trucuri, el răspunde: "Nu știu, în mod normal." Vă va surprinde că se implică activ în ambele discipline de numai doi ani și numai un an se antrenează profesional la Academia Freestyle Skiing.

 

Schiurile și le-a pus pentru prima dată la trei ani (sau mai bine zis, le-au pus părinții :-)), dar în următorii 12 ani, nimeni nu s-a gândit că ar putea să-și câștige existența shiind. A început să învețe trucuri pe pante, să vizioneze filme profi și la momentul potrivit a întâlnit persoane, care l-au îndrumat unde să se adreseze. Într-un singur an a realizat multe. Cursele și premiile nu s-au lăsat mult așteptate. La moment cel mai mult se mândrește cu locul 2 la Campionatul ceh.

 

Vojta este sportiv în suflet. Deci, nu e de mirare că  cea mai mare parte a timpului o petrece în piese sport confortabile. Cum spune el însuși, cel mai bine se simte în combineza de schi. Atunci când își alege hainele, pune accentul pe funcționalitate, dar la fel ca orice adolescent, ține cont, ca piesele să se asorteze și apoi să arate stilat în poze și videoclipuri :-)

Balsam de buze SPF 30 (Mountain Lipstick) 4,9 g
Avantajos
Piz Buin
Balsam de buze SPF 30 (Mountain Lipstick) 4,9 g
momentan indisponibil

Viață pe pantă

Chiar și în timpul ce făceam poze, Vojta schia pe pantă și pe balustrade. Într-o cliă, era deja sus și poza ca un profesionist. S-a descurcat de minune. La fel cum se descurcă cu studiul designului grafic în Přelouč și antrenamentele. Școala  este departe de munții din Cehia și mai mult în Cehia nu există prea multe snowparkuri. Din acest motiv, întregul grup de tineri schiori acrobați pleacă în fiecare a doua săptămână cu antrenorul lor în străinătate, de cele mai dese ori în Austria. La școală, Vojta are un plan individual de studiu, dar și așa nu îi este ușor să combine toate activitățile.

Are puțin timp. Dar ca orice adolescent dorește să comunice cu prietenii. Pe pantă nu poate avea mobilul la sine, astfel l-a captat mult ceasul inteligent Tommy Hilfiger, pe care și  l-a ales în calitate de cadou. Îi place că are design clasic și în același timp, poate respinge apelurile  pe ecranul ceasului și vede imediat toate notificările din rețelele sociale, iar la pregătirile de vară, cu siguranță va aprecia pedometrul.

Ceasuri

Backstage din snowpark cu Vojta

 

Cu Vojta am făcut poze grozave și procesul a fost pentru noi toți plin de adrenalină :-) A fost adrenalina când am condus mașina pe drumurile înguste acoperite cu zăpadă și atunci când  am alergat prin pădure pe dealuri abrupte pentru a găsi mediul fotogenic potrivit. A fost adrenalină și pentru fotograful nostru, care avea capul la doar câțiva centimetri de la balustrada pe care schia  Vojta.

Dar ne-a placut la 100% și se pare ca Vojta s-a bucurat și el, că pentru o clipă nu este numai schior, dar și model. :-)  Mulțumim pentru o zi frumoasă la munte și sperăm să ne revedem. Dar cel mai mult sperăm să-l vedem peste 4 ani pe Vojta schiind în Beijing.